qroom

Wat is een escape room?

Een escape room is een activiteit waarbij je opgesloten wordt in een ruimte. Aan de hand van puzzels en raadsels zul je een uitweg moeten zien te vinden. Je krijgt hiervoor meestal een uur de tijd.

Waarschijnlijk heb je gehoord van een escape room van een van je vrienden of collega’s. Wat is een escape room, hoe is het ontstaan en wat maakt het zo leuk? Wij leggen je graag uit waarom wij er zo enthousiast over zijn.

De definitie van een escape room?

Er is geen algemene definitie van het begrip escape room. In een escape room kun je je dus letterlijk op laten sluiten, de deur gaat op slot en jij moet (samen met anderen) zo snel mogelijk uit de kamer ontsnappen. Meestal is dit binnen 60 minuten. Uiteraard kun je eenmaal binnen gebruik maken van cryptische aanwijzingen, die je stapje voor stapje richting de uiteindelijke sleutel helpen om de deur van binnenuit te kunnen open.

Slaag je daar binnen de gestelde tijd in? Gefeliciteerd! Dat lukt zeker niet iedereen! Want jullie hebben de escape room weten op te lossen binnen de tijd. Gelukkig zijn er steeds meer escape rooms in Nederland, dus je kunt snel je volgende escape room gaan doen.

De eerste escape room in Nederland  is open gegaan in eind mei 2013, inmiddels vind je ze bijna in elke grote stad in Nederland. Waaronder Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Breda, Amsterdam en in Den Bosch. Er komen er nog steeds wekelijks escape rooms bij. Dit geeft aan hoe populair deze real-life spellen zijn. Noord-Brabant heeft al bijna 100 escape room locaties! Inmiddels zijn ook de eerste escape rooms in Drenthe open waardoor nu in elke provincie een escape room te vinden is in Nederland.

Denk je nu nog steeds, ja maar wat is een escape room dan precies. Er is nog meer dan genoeg over escape rooms te vertellen. Wil je zien waar er een escape room bij jou in de buurt zit?

De uitdaging van een escape room

Uit een escape room komen is veelal nog een hele uitdaging. Een escape room vraagt je om puzzels op te lossen en aanwijzingen op te volgen of verbanden te zien. Des te beter je daarin slaagt, des te meer progressie je boekt en des te dichter je bij de uiteindelijke ontsnapping komt. Je beleeft emoties als angst, stress, blijdschap, verslagenheid en euforie, binnen een erg kort tijdsbestek. Eenmaal binnen is het knop om en een hele andere wereld beleven. Je gaat door een emotionele achtbaan, waarbij het boven de kunst is om zo goed mogelijk samen te werken met de mensen om je heen. Dit kunnen vrienden zijn, maar ook collega’s of familie.

Groepssamenstelling

Het is aan te raden om de escape room in te gaan met mensen die elkaar aanvullen. Want samenwerken is in elke escape room een vereiste wil je er op tijd uitkomen. Wij hebben een beeld gemaakt bij de ideale groepssamenstelling in een escape room mocht je daar hulp bij kunnen gebruiken. Een escape room of escape game vormt op die manier een geweldige uitdaging, waarmee je op een bijzondere manier in een live game kunt starten.

Of je nou als vrijgezellenfeest een escaperoom wilt spelen, met je collega’s in de vorm van een teamuitje of met vrienden. Een escaperoom is een heel speciaal en bijzonder uitje waarbij velen na hun eerste ervaring zo snel mogelijk de volgende willen gaan spelen.

Geschiedenis van de escape room

Escape rooms worden steeds populairder: in een escape room word je dus samen met andere mensen opgesloten in een kamer en aan de hand van aanwijzingen en het oplossen van puzzels moet je uit de kamer ontsnappen. Dit concept dankt zijn oorsprong aan oude computerspelletjes.

Crimson Room van TAKAGISM Inc. gemaakt door Toshimitsu Takagi werd in 2004 uitgebracht en werd een hit: het spel met eenvoudige beelden waarin je moet ontsnappen uit een kamer met behulp van aanwijzingen en het oplossen van puzzels met voorwerpen uit de kamer, geldt nog steeds als een klassieker. Deze games bestonden al in de jaren 80, maar de uiteindelijke escape room is voor een groot deel gebaseerd op deze game, Crimson Room.

Flink wat jaren later kwam een Hongaar op het idee om deze games in het echt te realiseren. Hij was erg fan van escape room games en van andere games met veel logica en nadenkwerk, en daarom leek het hem een goed plan om real-life escape rooms te ‘bouwen’. De eerste escape rooms in 2011 waren in vochtige kelders vol rommel en vuil, om de ervaring van het compleet alleen en opgesloten te zijn te vergroten.

De escape room verspreidde zich daarna in rap tempo over de hele wereld: in de VS en ook in Nederland zijn er honderden escape rooms verdeeld over het hele land. Wel is het concept een beetje aangepast: escape rooms zijn vaak niet koud en vies, maar op steeds mooier wordende locaties waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen. Van CSI tot mafia, van Tweede Wereldoorlog tot een bankoverval.

Het computerspel in de praktijk

De escape games kennen we op de computer al veel langer, je dient er met het karakter dat je speelt aanwijzingen te verzamelen en de ruimte uiteindelijk te verlaten. Je zit op dat moment natuurlijk nog niet zelf in het room escape spel, waardoor de escape rooms verspreid door Nederland een bijzondere extra dimensie aan de games toevoegen.

Het uitje dat verder gaat

Eenmaal de escape room gedaan is het bij veel uitbaters niet meteen klaar. Er zijn verschillende escape rooms die hun service ook steeds verder uitbreiden: bij veel nieuwe escape rooms zit catering, groepsfotografie of bijvoorbeeld kleine cadeautjes die worden achtergelaten in de kamer en die de gasten mee kunnen nemen. Escape rooms zijn allang niet meer de kamers zoals ze in het begin waren. Ze ontwikkelen zich tot steeds creatievere dagjes uit.

Ben je op zoek naar een leuke uitdaging met vrienden of wil je samen met je vriend of vriendin nagaan hoe vindingrijk jullie eigenlijk zijn? Zorg dat je goed bestand bent tegen wat stress en probeer helder na te denken, je hebt dan de grootste kans om de adventure room te ontspannen en een escape room op je lijstje van prestaties bij te schrijven.

Hopelijk weet je nu wat een escape room is.

Zelf ook een escape room spelen? Klik dan snel op reserveren!

X
Escaperoom Schijndel
4.7
Gebaseerd op 16 beoordelingen
powered by Google
js_loader
× Vandaag spelen? Reserveer hier!